Ο Νομός Πέλλας εξασφαλίζει πλούσια ποικιλία ορεινών διαδρομών στους επισκέπτες του. Οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι Βόρας (2.524μ.), Πίνοβο (2.154μ.), Τζένα (2.182μ.), και Πάικο (1.650μ.) παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για ορειβασία, ορεινή πεζοπορία, ποδηλασία και άλλες πιο ακραίες δραστηριότητες (rappelling, canyoning, τοξοβολία κλπ.). Η δυνατότητα πρόσβασης σε περιοχές δύσβατες και παρθένες, χωρίς ίχνος ανθρώπινης παρέμβασης, η εναλλαγή των τοπίων και του βαθμού δυσκολίας των διαδρομών ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του επισκέπτη δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για εξορμήσεις στην ορεινή Πέλλα με αφετηρία την Αριδαία, το Λουτράκι, τον Αγιο Αθανάσιο, το Μαύρο Δάσος κ.α.

Συνολικά υπάρχουν 11 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, εκ των οποίων οι επτά είναι διαπιστευμένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (FIS) για διεξαγωγή διεθνών ή εθνικών αγώνων, 4 δύσκολες πίστες, 4 εύκολες πίστες, 2 πολύ εύκολες πίστες και 1 πίστα για snowboard. Επίσης έχει οργανωμένο snowboarder fun park για τους λάτρεις της χιονοσανίδας και ταυτόχρονα διαθέτει πολύ μεγάλες δυνατότητες για of piste ski σε απάτητο χιόνι. Η πρόσβαση στις πίστες γίνεται από 6 lifts με ωριαία δυναμικότητα πάνω από 4.000 άτομα. Για τη διαρκή κάλυψη των πιστών με ποιοτικό χιόνι από το 2005 λειτουργεί σύστημα τεχνητής χιόνωσης που καλύπτει δύο πίστες, ενώ από το 2007 λειτουργεί και ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης καρτών και ελέγχου της εισόδου στους αναβατήρες.

Για όσους δεν ασχολούνται με το σκι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως η οδήγηση με snowmobile σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα, η επίσκεψη στην κορυφή στα 2.524μ. με ειδικό όχημα, το παιχνίδι με τα airboards και τα έλκηθρα. Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν μεγάλο κεντρικό σαλέ 2.000μ2 με εστιατόριο τύπου self-service, δύο καφετέριες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεύτερο μικρό σαλέ για καφέ και ποτό στο κέντρο των πιστών σε υψόμετρο 2.069μ., ιατρείο, καταστήματα εξοπλισμού σκι, σχολές εκμάθησης σκι κ.α.

Στους πρόποδες του Βόρα βρίσκεται ακόμα ένας δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις των εναλλακτικών σπορ, το Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας-Θράκης. Το κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 26χλμ. δυτικά της Εδεσσας, ανάμεσα στα χωριά Ζέρβη και Παναγίτσα. Η τοποθεσία του είναι ιδανική για αεραθλητισμό, επιδείξεις ακροβατικής ανεμοπλοΐας, ενώ οργανώνονται αγώνες ανεμοπορίας και από το 1990 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς (παραπέντε). Στις εγκαταστάσεις του κέντρου περιλαμβάνονται ιδιόκτητο αεροδρόμιο, μηχανισμός εκτόξευσης ανεμόπτερων, καθώς και ξενώνες, εστιατόριο, καφέ-μπαρ, αίθουσα ενημέρωσης και χώρος για κάμπινγκ. Κάθε επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει πτήση με διθέσιο ανεμοπλάνο ή αλεξίπτωτο και πτήση με διπλό παραπέντε, τόσο από το κέντρο, όσο και από επιλεγμένα σημεία.

Άλλα ορεινά σπορ που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες του Νομού είναι:
•     Τοξοβολία στην Έδεσσα και στον Άγιο Αθανάσιο
•     Αναρρίχηση και ταχεία καταρρίχηση (rappel)
•     Ποδήλατο βουνού (mountain bike) στον Βάρα και στην λίμνη Βεγορίτιδα
•     Ιππασία στα Γιαννιτσά, στην Έδεσσα και στο Αουτράκι.
•     Ορεινές διαδρομές 4x4 στην περιοχή της Έδεσσας και στο Μαύρο Δάσος
•     Πίστα moto cross ανάμεσα στα χωριά Ζέρβη και Παναγίτσα από το Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Έδεσσας.
•     Πίστα moto cross στην Καρυώτισσα.