• bg1.jpg
 • bg2.jpg
 • bg3.jpg
 • bg4.jpg
 • bg5.jpg
 • bg6.jpg
 • bg7.jpg
 • bg8.jpg
 • bg9.jpg
 • bg10.jpg
 • bg11.jpg
 • bg12.JPG

Το όρος Βόρας είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος της Ελλάδας με υψόμετρο 2.524μ., βρίσκεται στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που αποτελεί σύνορο με τα Σκόπια. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας εξασφαλίζει πλούσια ποικιλία ορεινών διαδρομών στους επισκέπτες του. Η πρόσβαση για το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας γίνεται από δύο διαδρομές: Αριδαία - Μεγαπλάτανο - Σαρακηνοί - Κερασιά και Έδεσσα - Άγρας - Άρνισσα - Άγιος Αθανάσιος.

Η δυνατότητα πρόσβασης σε περιοχές δύσβατες και παρθένες, χωρίς ίχνος ανθρώπινης παρέμβασης, η εναλλαγή των τοπίων και του βαθμού δυσκολίας των διαδρομών ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του επισκέπτη δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για εξορμήσεις στην ορεινή Πέλλα με αφετηρία την Αριδαία, το Λουτράκι, Παναγίτσα, τον Άγιο Αθανάσιο, το Μαύρο Δάσος κ.α.

Για τους λάτρεις των αθλημάτων σε βουνό και αέρα η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας προσφέρει πολλές διαφορετικές επιλογές ώστε να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Συνολικά υπάρχουν 11 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, εκ των οποίων οι επτά είναι διαπιστευμένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (FIS) για διεξαγωγή διεθνών ή εθνικών αγώνων, 4 δύσκολες πίστες, 4 εύκολες πίστες, 2 πολύ εύκολες πίστες και 1 πίστα για snowboard. Επίσης έχει οργανωμένο snowboarder fun park για τους λάτρεις του snowboarding και ταυτόχρονα διαθέτει πολύ μεγάλες δυνατότητες για of piste ski σε απάτητο χιόνι. Η πρόσβαση στις πίστες γίνεται από 6 lifts με ωριαία δυναμικότητα πάνω από 4.000 άτομα. Για τη διαρκή κάλυψη των πιστών με ποιοτικό χιόνι από το 2005 λειτουργεί σύστημα τεχνητής χιόνωσης που καλύπτει δύο πίστες, ενώ από το 2007 λειτουργεί και ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης καρτών και ελέγχου της εισόδου στους αναβατήρες.

Για όσους δεν ασχολούνται με το σκι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως η οδήγηση με snowmobile σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα, η επίσκεψη στην κορυφή στα 2.524μ. με ειδικό όχημα, το παιχνίδι με τα airboards και τα έλκηθρα.

Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν μεγάλο κεντρικό σαλέ 2.000μ2 με εστιατόριο τύπου self-service, δύο καφετέριες, δεύτερο μικρό σαλέ για καφέ και ποτό στο κέντρο των πιστών σε υψόμετρο 2.069μ., ιατρείο, καταστήματα εξοπλισμού σκι, σχολές εκμάθησης σκι κ.α.

Στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν, βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο κτίστηκε το 1920, σε χώρο που παραχώρησαν οι Έλληνες στους Σέρβους με σκοπό να δημιουργήσουν μνημείο για τους νεκρούς τους, από την μάχη που έγινε εκεί το 1916.. Στην περιοχή αυτή την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου διεξήχθησαν τρομερές μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Αντάντ και των Γερμανό – Βουλγάρων. Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχουν στο πάτωμα τοποθετημένες οβίδες. Στις εικόνες υπάρχουν αφιερώματα, και στεφάνια στην μνήμη των πεσόντων. Η περιοχή γύρω από την εκκλησία έχει διάσπαρτους τάφους, χαρακώματα και υπολείμματα πολεμικού υλικού. Σήμερα πολλές ομάδες ορειβατών, χιονοδρόμων και προσκυνητών επισκέπτονται την εκκλησία όλες τις εποχές του χρόνου. Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη. Τους χειμερινούς μήνες όμως, απαιτείται προσοχή.