• 1.JPG
 • 2.jpg
 • 3.JPG
 • 4.jpg
 • 5.JPG
 • 6.JPG
 • 7.JPG
 • 8.JPG
 • 9.jpg
 • 10.jpg
 • 11.jpg
 • 12.jpg
 • 13.jpg

Η Έδεσσα, χτισμένη στην άκρη του βράχου ατενίζει τη χρωματιστή κοιλάδα της εδώ και 3.000 χρόνια. Γνωστή για τους καταρράκτες, όσο και για τα κεράσια της και μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας, πλημμυρισμένη από φως, αιώνια δεμένη με το πράσινο και τον ήχο των νερών. Τα παλιότερα ευρήματα στην Έδεσσα ανάγονται στην Νεολιθική εποχή, αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αριθμό από την εποχή του Χαλκού και κυρίως την εποχή του Σδήρου. Από τον 60 - 5ο αιώνα π.Χ. η ποή είχε Ακρόπολη και Κάτω Πόλη, των οποίων τα τμήματα μπορεί να δει ο σημερινός επισκέπτης. Το τείχος της Έδεσσας είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στην Κεντρική Μακεδονία.

Οι περίφημοι καταρράκτες και τα πολυάριθμα κανάλια που την διασχίζουν, αλλά και οι μικρές γέφυρες, τα πάρκα της (Κιουπρί, Καταρρακτών, Μεγάλου Αλεξάνδρου, 25ης Μαρτίου) και οι δενδροφυτεμένοι δρόμοι, είναι στοιχεία που καθιστούν την Έδεσσα μοναδική πόλη.

Λίγες πόλεις της Ελλάδας είναι προικισμένες με τόσο πολλές φυσικές ομορφιές και τοπία, όσο η Έδεσσα. Χτισμένη σε τοποθεσία με καταπληκτική θέα στον κάμπο, με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, αλλά και με μεγάλη ιστορική κληρονομιά, είναι ιδανική για αποδράσεις που θα σας κάνουν να ξεχάσετε την καθημερινότητα και το άγχος.

Τα δάση του Βόρα κατηφορίζουν μέχρι την πόλη, ενώ ποτάμια διασχίζουν κάθε της γειτονιά και οι διάσημοι καταρράκτες της, αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Η Έδεσσα βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι πρωτεύουσα της Π.Ε. Πέλλας με πληθυσμό 18.253 κατοίκους. Στο κέντρο, θα βρείτε το σήμα κατατεθέν της πόλης, το ρολόι, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται γύρω στο 1900.

Οι καταρράκτες, το πάρκο και η περιοχή των Μύλων

Η Έδεσσα είναι διάσημη για τους καταρράκτες της που σχηματίζονται από τον ποταμό Εδεσσαίο, ο οποίος ρέει μέσα από την πόλη. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Παλαιότερα, οι καταρράκτες ήταν 6-7, αλλά σήμερα απομένουν 2 μεγάλοι και ορισμένοι μικρότεροι. Οι καταρράκτες περιβάλλονται από ένα καταπράσινο πάρκο με αιωνόβια πλατάνια, η διαμόρφωση του οποίου οφείλεται στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ενώ προπολεμικά, στην περιοχή βρίσκονταν τα νεκροταφεία και η πρόσβαση στους καταρράκτες ήταν δύσκολη. Μετά το τέλος του πολέμου, ο δήμος φρόντισε για τον καλλωπισμό του και την κατασκευή υποδομών ώστε να γίνει επισκέψιμο. Θαυμάστε τον μεγάλο Καταρράκτη «Κάρανο» με το νερό να πέφτει από ύψος 70 περίπου μέτρων και τον διπλό καταρράκτη.

Στην είσοδο του πάρκου θα βρείτε ένα τουριστικό περίπτερο με δωρεάν ενημερωτικό υλικό. Περπατήστε στα διάφορα επίπεδα του πάρκου και πηγαίνετε πίσω από τον καταρράκτη, για να δείτε το νερό να πέφτει μπροστά σας. Στο προτελευταίο επίπεδο του πάρκου υπάρχει κι ένα μικρό σπηλαίο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Από το πάρκο καταρρακτών, πάρτε τον πλακόστρωτο δρόμο, μέχρι το Υπαίθριο Μουσείο Νερού -γνωστό ως περιοχή των Μύλων- όπου θα μάθετε όλη την υδροκίνητη ιστορία της Έδεσσας. Εκεί θα δείτε αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια, νερόμυλους, κανάλια με νερό, αλλά και μηχανές που μαρτυρούν την υδροκίνητη ιστορία της πόλης. Δίπλα στους Καταρράκτες και μέσα στο Μουσείο Νερού της πόλης λειτουργεί από τον Μάιο του 2001 το πρώτο ενυδρείο με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού της Ελλάδας. Μετά τη βόλτα στους Καταρράκτες υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο Κανναβουργείο της Έδεσσας, ένα παλιό εργοστάσιο (που τώρα λειτουργεί ως εστιατόριο-καφέ, που αξίζει να επισκεφτείτε.

Πώς να πάτε:

Οδικώς υπάρχουν αρκετές παραλλαγές διαδρομών για να φτάσει κανείς από την Αθήνα στην Έδεσσα. Εμείς προτείνουμε την έξης: Ακολουθούμε την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στην Εγνατία οδό στρίβουμε προς Βέροια. Από εκεί συνεχίζουμε βόρεια προς Νάουσα. Περίπου 17 χιλιόμετρα μετά τη Βέροια φτάνουμε στη διασταύρωση για Νάουσα. Συνεχίζουμε ευθεία και μετά από περίπου 32 χιλιόμετρα φτάνουμε στον προορισμό μας. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με τα ΚΤΕΛ προς Έδεσσα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με τρένο ο ΟΣΕ εκτελεί καθημερινά δρομολόγια για Έδεσσα: από Αθήνα, με ενδιάμεση στάση στο Πλατύ, όπου και αλλάζετε τρένο και από Θεσσαλονίκη απευθείας δρομολόγιο.